pdf

Contraventiile care atrag suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice:

 

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politie si in cazul in care impotriva titularului acestuia s-a hotarat o astfel de masura de catre o autoritate straina competenta, pentru o fapta savarsita pe teritoriul altui stat, in conditiile stabilite prin Conventia Europeana cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptata la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificata de Romania prin Legea nr.126/1997.
Odata cu retinerea permisului de conducere, titularului i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, cu exceptia cazurilor prevazute la literele a), b), e), f) si h), cand acesta se elibereaza fara drept de circulatie.
Conducatorului de autovehicul sau tramvai care a incalcat o regula de circulatie pentru care se dispune sanctiunea contraventionala complementara de retinere a permisului de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce si care prezinta la control dovada inlocuitoare a acestuia pentru o fapta savarsita anterior, aflata in termenul de valabilitate, i se retine dovada prezentata si i se elibereaza o noua dovada, cu valabilitate pana la 15 zile‚ fara a depasi, insa, termenul de valabilitate al primei dovezi.

Contraventiile care atrag retragerea certificatului de inmatriculare al autovehiculului:

Certificatul de inmatriculare nu se retine daca conducatorul autovehiculului sau tramvaiului remediaza pe loc deficientele constatate, caz in care se aplica numai sanctiunea contraventionala.
In situatiile prevazute la literele b) – e), g), h), p), r), t) si u), in locul certificatului de inmatriculare sau inregistrare se elibereaza dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
Certificatul de inmatriculare sau inregistrare se restituie detinatorului vehiculului la incetarea motivului pentru care documentul a fost retinut.
Cand conducatorul este depistat in trafic conducand un vehicul avand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau inregistrare fara valabilitate sau cu valabilitate expirata, politistul aplica si masura retinerii placutelor cu numerele de inmatriculare sau inregistrare, pana la incetarea motivului pentru care documentul a fost retras.
In cazul in care masura a fost dispusa pentru nerespectarea regulilor referitoare la transportul produselor periculoase, politistul ia masuri pentru parcarea autovehiculului in cel mai apropiat spatiu amenajat, retinand certificatul de inmatriculare si placile cu numarul de inmatriculare sau inregistrare.
In cazul conducerii unui vehicul cu defectiuni tehnice grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, daca sunt constatate de politie impreuna cu specialistii institutiilor abilitate, se retine si permisul de conducere, dovada inlocuitoare fiind eliberata fara valabilitate.

Stabilirea termenului de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule in cazul concursului de contraventii care atrag si puncte de penalizare, se face astfel: