Dictionar de termeni auto

Termen Definitie
Baie de ulei

Spatiul in care se scurge uleiul situat sub vilbrochen, din ansamblul blocului motor.

Bara de torsiune

Un tip de arc care pe masura ce este comprimat sau intins se rasuceste. Astfel de arcuri sunt folosite in sistemul de suspensii, ele fiind simple si robuste.

Bara stabilizatoare

Element de suspensie care se intalneste la ambele capete ale masinii sau doar la unul. Rolul sau este de a reduce alunecarea masinii, opunandu-se oricarei miscari verticale neuniformedintre cele doua roti la care este conectat. Aceasta bara sporeste manevrabilitatea vehiculului, creste stabilitatea la curbe si la manevre bruste.

BAS

Breaks Assist System – Asistenta la franare. Sistemul recunoaste intentia soferului de a pune o frana totala calculand viteza de deplasare si puterea actionarii pedalei de frana. Sistemul Activeaza automat intreaga putere de franare, obtinandu-se astfel un spatiu de franare foarte scurt.

Baterie

Bateria furnizeaza energie electrica pentru pornirea masinii. Deasemenea toate instrumentele de bord si instrumentele masinii functioneaza cu ajutorul curentului furnizat de baterie.

Berlina

Denumire folosita pentru o anumita clasa de masini, aparuta in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Termenul era folosit atunci pentru masinile de lux care erau prevazute cu geamuri mici prin care pasagerii puteau privi fara a fi priviti din exterior.

Bi-Litronic

Termen folosit pentru un far cu xenon inventat de cei de la firma Bosch. Farul emite din aceeasi sursa si faza scurta si faza lunga.

Biela

Piesa asemanatoare unui brat care face legatura intre piston si vilbrochen, transformand miscarea pistoanelor intr-o miscare rotativa.

Brat oscilant

Actiunea tachetului este transmisa la tija supapei de o parghie cu pivot ce poarta denumirea de brat oscilant. Miscarea ascendenta a tachetului este transformata in miscarea descendenta a tijei supapei.

Bucsa

Parte componenta a suspensiei, alcatuita dintr-un manson de cauciuc care leaga doua tuburi de otel coaxiale. In cazul unui drum dificil, libertatea de miscare a bucsei in diverse directii atenueaza senzatia de disconfort si imbunatateste manevrabilitatea masinii.

Bujie

Element component al sistemului de aprindere. Energia inalta este transferata intr-un arc care face legatura intre electrozi. Arcul aprinde amestecul aer-benzina si face ca el sa se extinda si sa furnizeze energie, energie care actioneaza pistonul.