Dictionar de termeni auto

Termen Definitie
Mecanism planetar

Reuneste toate componentele angrenajului care se afla in acelasi plan si sunt grupate una in jurul celeilalte. Roata dintata centrala se numeste si roata dintata solara. Rotile care interactioneaza cu roata centrala se numesc roti dintate planetare. Acestea comunica la randul lor cu roti dintate inelare.

Monococa

Constructie unitara care este sinonima cu structura caroseriei. Monococa are o consistenta si o rigiditate buna pentru ca este alcatuita din placi subtiri, special formate si imbinate. Nu este un cadru alcatuit din piese groase.

Motor cu ardere externa

Motor care arde combustibilul in afara sa. Motoarele cu ardere externa sunt cele cu aburi.

Motor cu camere de combustie sferice

Motor folosit la masinile sport si la cele de curse care are camere de combustie sferice in chiuloasa de cilindru. Acest tip de motor poate gazdui un set de valve mai mari si ofera o buna circulatie a gazelor.

Motor cu cilindri in linie

Tip de motor cu cilindrii situati in acelasi plan. Este intalnit la motoarele cu 4 cilindri si chiar la cele cu 6. Acest tip de motor este mai usor de produs decat unul cu cilindri in V.

Motor cu cilindri in V

Tip de motor cu cilindrii dispusi in V, in unghi de 30-90 grade. Aceste motoare sunt mai compacte decat cele cu cilindri in linie.

Motor diesel

Motor pe baza de motorina care nu are nevoie de bujie sau carburator pentru aprindere. Combustibilul este injectat in capatul cursei de compresiune si este aprins de caldura degajata de aerul comprimat in cilindru.

Motor in doi timpi

Motor rar utilizat la automobile care are nevoie de o rotatie a cilindrului sau de doua curse ale pistonului pentru cursa de lucru.

MPH [unitate de masura]

Miles per hour – Mile pe ora. Unitate de masura a vitezei. Este folosita de americani, englezi, australieni etc. O mila pe ora este egala cu 1,60 km pe ora.

MPI

Multipoint Injection – Injectie multipunct care ofera o aprovizionare optima cu combustibil. Fiecare cilindru are propriul lui injector.Wikipedia link