Dictionar de termeni auto

Termen Definitie
Racitor intermediar

Ajuta la racirea fluxului de aer incalzit ce intra la motor. Aerul mai rece are o densitate mai mare, furnizeaza mai multa putere si reduce detonatia.

Rama masinii

Componenta cea mai importanta din caroseria unei masini care poarta inscriptionata seria si numarul unic de identificare. Ea fixeaza structura masinii si sustine mare parte din piesele mecanice.

Raportul pneurilor

Raportul dintre latimea anvelopei si flancul acesteia. Un raport mai mic (de exemplu 40) asigura o manevrabilitate superioara in orice conditii de drum. Exemplu: o anvelopa tip 205/50-15 va avea un flanc cu o inaltime de 0.50x205x102.5mm.

RDS

Radio Data System – Transmiterea digitala a datelor emise de un post de radio; numele postului, ora. Wikipedia link

RPM

Revolutions Per Minute – Rotatii pe minut – Unitate de masura care indica de cate ori pe minut se roteste vilbrochenul.

Ruliu

Variatia de inclinare a caroseriei in jurul axei sale longitudinale, care apare la virare. Fenomenul apare deoarece centrul de gravitate al masinii este deasupra axei in jurul careia se roteste.

RWD

Rear Wheel Drive – Tractiune pe spate – Toata puterea este directionata catre rotile din spate. Avantajul acestei tractiuni este manevrabilitatea si accelerarea superioara. Pe un drum prost, cu denivelari tractiunea spate nu este recomandata. Wikipedia link