curba-la-stangaCurba la stanga

Este amplasat la cel mult 200 m de o curba la stanga. Conducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.


curba-la-dreapta
Curba la dreapta

Este amplasate la cel mult 200 m de o curba la dreapta. Conducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.


curba-dubla-sau-o-succesiune-de-mai-multe-curbe-prima-la-stanga
Curba dubla sau o succesiune de mai multe curbe prima la stanga

Indicatorul se instaleaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insotite si de panouri aditionale pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.


curba-dubla-sau-o-succesiune-de-mai-multe-curbe-prima-la-dreapta
Curba dubla sau o succesiune de mai multe curbe prima la dreapta

Indicatorul se instaleaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insotite si de panouri aditionale pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.


curba-deosebit-de-periculoasa
Curba deosebit de periculoasa

Indicatorul se monteaza in curbe cu raze mai mici de 100 m sensul sagetilor indicand sensul virajului. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curba toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) fiind interzise.


panouri-succesive-pt-curbe-deosebit-de-periculoase
Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

Se instaleaza cate 5 astfel de panouri in curbe cu raze mai mici de 100 m sau in curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate in zona exterioara a curbelor varful sagetilor indicand sensul virajului.


coborare-periculoasa
Coborare periculoasa

Indicatorul alaturat se amplaseaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum cand panta depaseste 7%. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza dar nu are voie sa stationeze pe toata lungimea pantei. Daca in varful pantei vizibilitatea este redusa sub 50 m toate manevrele sunt interzise. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt are prioritate cel care urca fata de cel care coboara.


urcare-cu-inclinatie-mare
Urcare cu inclinare mare

Se instaleaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum cand panta depaseste 7%. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza dar toate manevrele sunt interzise. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt are prioritate cel care urca fata de cel care coboara.


drum-ingustat-pe-ambele-parti
Drum ingustat pe ambele parti

Indicatoarele se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe ambele parti cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza iar manevrele de oprire stationare mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea).


drum-ingustat-pe-partea-drepta
Drum ingustat pe partea dreapta

Indicatoarele se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe partea dreapta cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza iar manevrele de oprire stationare mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea).


drum-ingustat-pe-partea-stanga
Drum ingustat pe partea stanga

Indicatoarele se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe partea stanga cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza iar manevrele de oprire


acostament-periculos
Acostament periculos

Indicatorul apare in zona unde nu se poate parca in deplina siguranta.


drum-aglomerat
Drum aglomerat

La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa pastreza o distanta de siguranta fata de vehiculul care se deplaseaza in fata sa. Se amplaseaza pe drumurile publice pe care traficul este intens.


tunel
Tunel

Indicatorul se gaseste la 50-200 m de intrarea in tunel. In tunel conducatorul auto este obligat se reduca viteza si toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.


pod-mobil
Pod mobil

Se amplaseaza la 100-200 m de podul mobil. Daca podul este ridicat oprirea este obligatorie. Pe pod conducatorul auto este obligat se reduca viteza si sunt interzise toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea).


iesire-spre-un-chei-sau-mal-abrupt
Iesire spre un chei sau mal abrupt

Se amplaseaza la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atentiona conducatorul auto ca pe directia inainte drumul se termina deasupra cheiului sau malului abrupt.


drum-cu-denivelari
Drum cu denivelari

Acest panou se amplaseaza la 50-200 m de locul periculos. Daca lungimea sectorului de drum depaseste 0.3 km indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este specificata lungimea sectorului de drum cu denivelari. La intalnirea acestui indicator conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza.


denivelare-pt-limitarea-vitezei
Denivelare pentru limitarea vitezei

Se foloseste pentru a avertiza conducatorii auto de existenta unei denivelari artificiale cu scopul de a micsora viteza. Se gasesc in special inainte de trecerile de pietoni.


drum-lunecos
Drum lunecos

Se afla montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza sa circule cu atentie sporita sa nu bruscheze volanul si comenzile autovehiculului si sa evite folosirea franelor.


improscare-cu-pietris
Improscare cu pietris

Se amplaseaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi insotit de indicatorul Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ? m deoarece exista riscul ca pietrisul de pe partea carosabila sa fie aruncata de rotile vehiculului catre ceilalti participanti la trafic. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa pastreze o distanta fata de vehiculul care circula in fata sa.